На 14 декември рожден ден има Вежди Рашидов - председателят на

...
На 14 декември рожден ден има Вежди Рашидов - председателят на
Коментари Харесай

На 14 декември рожден ден има

На 14 декември рожден ден има Вежди Рашидов - ръководителят на Комисията по културата и медии

Веждѝ Летиф Рашѝдов е български скулптор и министър на културата в кабинета „ Борисов I “ и „ II “. Член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) от 2004 година

Вежди Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в град Димитровград, България. Когато е на 2-годишна възраст, отпътува с родителите си за Хасково. Майка му, известната певица Кадрие Летифова, умира, когато той е в 4 клас.

До седми клас учи и живее в сиропиталището в село Студен бунар. Кандидатства в Художествената гимназия в София, само че не устоя приемния изпит. Баща му го праща в Мадан, в техникума по минна електромеханика. На идната година го одобряват в Художествената гимназия в София.

През последните повече от 10 години Вежди Рашидов се изявява като държавник и заема позиции по политически и социални теми. Въпреки че е етнически турчин, той постоянно подлага на критика върхушката на партията Движение за права и свободи (ДПС).

По мотив на рождения си ден на 14 декември 1996 година е награден от притежателя на Мултигруп Илия Павлов с купата „ основен мултак на републиката “.

На 29 ноември 2001 г. Вежди Рашидов, дружно с общинския консултант от СДС Емил Додов се сбиват с служител на реда, откакто колата на Рашидов е паркирана погрешно пред Столична община. Полицаят е със строшен нос, а случаят е сниман от екип на телевизия „ Евроком “ и от охранителната камера на общината. На идващия ден те са задържани и прокуратурата завежда дело за лека телесна щета на служител на реда и безчинство.[2] На 5 април 2002 година прокуратурата приключва делото против Вежди Рашидов с претекста, че закононарушенията не са осъществени.

По случай петдесетата му годишнина, през май 2002 година, Рашидов е награден с орден „ Стара планина ".

През 2006 година празнува 30 години на професионалното си занятие. За това време е направил над 40 изложби в България и чужбина.

В Кърджали води листа и е мажоритарен претендент на ПП ГЕРБ на изборите за Народно заседание, извършени на 5 юли 2009 г.  Избран е за народен представител в 41 Народно заседание. От 27 юли 2009 година е министър на културата.

През 2015 година провежда след 5-годишна подготвителна работа галерия на български културни полезности в Лувъра. Мероприятието поражда скандал в София поради въпроси като командировъчни на публицисти и хонорар на хорист.

През 2016 година поражда мощно публично неодобрение след намерено писмо на Рашидов, в което той се изрича за журналиста Георги Ангелов, че „ също е на държавна ясла “. Следват претенции за оставка и отвод тя да бъде подадена.

Вежди Рашидов е ръководител на Комисията по просвета в 44-тото Народно заседание.

Вежди Рашидов е женен за доктор Снежана Бахарова.

За цялостното си творчество през 2010 година е почетен със званието академик на Международната академия за просвета и изкуство.в Москва, Русия.

С решение №1120/26 август 2010 на Общински съвет – Димитровград през 2010 година е разгласен за почетен жител на Димитровград.[

На 4 юли 2011 година получава от КАТ – София надзорен ваучър „ Водач на МПС без санкции “, прочут още и като златен ваучър. Този ваучър се издава на водачи, когато нямат санкции за нарушаване на разпоредбите за придвижване по пътищата за интервал от 6 години.

Доктор хонорис идея на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (2006).

Австрийски медал – „ Златен кръст на Свети Леополд “ (2016 г.)Почетен професор на УниБИТ (2018)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР